WOORD

Schrijven en laten schrijven

Het fijne van een gedrukte tekst, of het nu een boek, een interview of een levensverhaal is, is dat je het in je handen kunt houden en kunt lezen. Of laten lezen.
Een keer, twee keer of heel vaak. Het staat er, het is er en het gaat niet meer weg. Nooit meer. Want het is vastgelegd.
 
Schrijven is een ambachtelijk proces van noeste arbeid en glanzend plezier. Soms zit je uren op een zin te broeden en dan weer stromen de woorden moeiteloos uit je pen. Voordat een verhaal klaar is, gaat er veel aan vooraf. Mensen ontmoeten, plaatsen bezoeken, achtergronden verzamelen en niet te vergeten het schrijven zelf. Daarna begint het herlezen, schiften en redigeren. Totdat het klaar is.
 
Ik houd van schrijven, het ordenen van je gedachten en het polijsten van de woorden. En behalve zelf schrijven, heb ik een passie om anderen te laten schrijven. Via schrijfcursussen (zie lessen) en schrijfcoaching.  Ik kan je op weg helpen met het schrijven van je levensverhaal of een portret. Maar je kunt me ook vragen voor een schrijfworkshop op maat. Met je familie, vrienden of collega’s.

Boeken

Voor de kinderrechtenorganisatie KidsRights heb ik de winnaars van de Internationale Kindervredesprijs opgezocht en gesproken over hun bijzondere dromen en daden. Hun boeiende verhalen kun je lezen in Changemakers.
Een aantal van mijn kunstwerken bleek inspirerend voor de lessen levensbeschouwing op de middelbare school en staan in het studieboek Facet. Verder heb ik meegewerkt aan een aantal boeken over biografisch werk voor het Instituut van Biografiek.

Schrijfcursussen

Is het een langgekoesterde wens van je om je levensverhaal op te schrijven, maar weet je niet goed waar te beginnen? Ben je er misschien al mee bezig, maar vraag je je af hoe je een goed geheel kunt maken van alle herinneringen en verhalen? Doe dan mee met een van de schrijfcursussen, die ik geef.  Op avontuur in je leven, Mijn leven, mijn verhaal of Schrijf je Portret.
Wil je liever persoonlijk worden begeleid in je schrijfproces, dan is schrijfcoaching wellicht iets voor jou.

Schrijfworkshop op maat

Heb je iets te vieren met collega’s, vrienden of familie? of wil jullie terugblikken op een bepaalde gebeurtenis of periode? Denk dan eens aan een schrijfworkshop op maat. Het is verrijkend om met elkaar te schrijven en dit vervolgens met elkaar te delen. Je leert elkaar op een andere manier kennen.

Schrijfcoaching

Ben je bezig met het schrijven van een levensverhaal of een portret?  Of heb je plannen in die richting? Lukt het of kun je wel een steuntje in de rug gebruiken?
Ik zet mijn ervaring als professioneel schrijver graag in om jou op weg te helpen bij het schrijven van je levensverhaal.

Schrijfsporen

Als je liever gewoon thuis, in je eigen tijd wilt schrijven, dan is Schrijfsporen iets voor jou.
Elk Schrijfspoor belicht een bepaald thema. Je krijgt een aantal opdrachten, die je op weg helpen dit thema schrijvend te onderzoeken. Schrijvend over grote levensthema’s in jouw levensloop, ga je jezelf ontmoeten en beter leren kennen. Maandelijks ontvang je een nieuw schrijfspoor in je mailbox.

The Peanutbutterlady Project

Het Peanutbutterlady-project is een langlopend schrijfproject voor vrouwen. Een verzameling bijzondere verhalen over de wijsheid en wonderen in je leven. We zijn niet zo verschillend als je misschien denkt. Alle vrouwen maken universele gebeurtenissen mee en leren van hun moeders en (over)grootmoeders. We kunnen veel in elkaar herkennen en van elkaar leren.

Levensverhalen

Wil jij je levensverhaal onderzoeken, vertellen, opschrijven?
Ik help je graag op weg. Stuur me een berichtje, dan kunnen we bespreken wat ik voor je kan betekenen. (zie ook Schrijfcoaching)

Onder de naam LevensloopLab verzorg ik biografische trajecten op maat. Wanneer je in je leven nadenkt over vragen die te maken hebben met zingeving: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat ga ik doen? kan het nieuwe inzichten geven door erover in gesprek te gaan. Door vragen te stellen aan je verleden komen levensthema’s, rode draden en ontwikkelingen in de levensloop aan het licht.

Als journalist heb ik veel levensverhalen en portretten opgetekend. Iedere levensloop is uniek en ieder mens wil worden gezien. Dat is voor mij de basis voor het biografisch werk. Als biografisch coach heb ik meer handvatten gekregen om met jou in gesprek te gaan over jouw leven.

‘Schrijven betekent jezelf lezen’

Max Frisch, schrijver

Scroll naar boven