woord-foto

LEVENSVERHALEN

Onder de naam Reislicht verzorg ik biografische en autobiografische trajecten op maat.

levensverhalen schrijven
Steeds meer mensen willen hun levensverhaal aan het papier toe te vertrouwen. Het valt alleen niet mee om ervoor te gaan zitten en daadwerkelijk te gaan schrijven. Geen tijd, niet weten hoe je moet beginnen, je afvragen of je verhaal wel interessant genoeg is… Er zijn veel redenen waarom het er niet van komt. Daarom bied ik aan je op weg te helpen. Ik begeleid je in het schrijven van je levensverhaal. Aan de hand van een serie gesprekken bepalen we samen welke herinneringen en gebeurtenissen worden uitgewerkt tot jouw unieke verhaal. Het mooiste cadeau wat je aan jezelf en aan je familie kunt geven. Immers…wie schrijft, blijft.

Schrijven en vertellen voor ouderen
Ouderen vinden het fijn om daadwerkelijk met een pen te schrijven. Zij zijn van een generatie die daarmee is opgegroeid en er nog steeds veel waarde aan hecht. Door het schrijven komen de vele herinneringen makkelijker naar boven. Nadat aan de hand van concrete schrijfopdrachten persoonlijke verhalen zijn opgeschreven, wordt er voorgelezen aan elkaar. Meestal een feest van herkenning.

Levensgesprekken met ouderen
Wanneer je over je leven vertelt, orden je alle belevenissen en herinneringen. In een serie gesprekken van telkens een uur, blikken we terug op verschillende fasen in het leven waarin je zelf de hoofdrolspeler bent. Hierdoor kan een gevoel van tevredenheid ontstaan het gevoel dat je leven recht wordt gedaan. Af en toe zal er ook een traantje vallen, maar de aandacht gaat vooral naar een positieve terugblik op het rijke geleefde leven.

Levensboeken maken voor ouderen
Een stapje verder dan het schrijven en vertellen is het maken van een persoonlijk levensboek. Een eigen boek waarin met behulp van tekeningen en het plakken van plaatjes aandacht wordt geschonken aan vragen als Hoe zag de keuken van je moeder er uit? wat is het lievelingsrecept van je moeder? Welke spelletjes speelde je vroeger op straat? Hoe zag je bed eruit? Wat deed je samen met je vader? Wat was je lievelingskapsel? En je favoriete kledingstuk? Waar was je goed in op de lagere school?
Door te tekenen, plakken én te schrijven over deze onderwerpen wordt een positief gevoel opgeroepen. Je vertelt over je eigen leven met trots en ontroering. En zeker ook verwondering.
Het levensboek is een prachtig document en geeft de mogelijkheid om verhalen uit te wisselen met andere ouderen en ook met de eigen familie. Op deze manier worden verhalen bewaard en gekoesterd.

Informeer eens naar de mogelijkheden.

MENU