over-foto

ACHTERGROND

Inge Ikink (1962) studeerde politieke en sociale wetenschappen aan de K.U.Leuven België, met communicatiewetenschap als licentie (master). Ze rondde de studie in 1988 magna cum laude af met een onderzoek naar de betekenis en invloed van de Rambofilms in de VS. Hiervoor studeerde zij twee jaar theologie in Amsterdam. Van 2016-2020 volgde zij de opleiding tot biografisch coach en schrijfcoach aan het Instituut voor Biografiek in Driebergen. Zij is aangesloten bij de Beroepsorganisatie Biografiewerk BOB.

Ze werkte geruime tijd als journalist voor radio en het bedrijfsleven. Vanaf 2000 is ze werkzaam als beeldend kunstenaar en docent beeldhouwen. Ze ging in de leer bij verschillende beeldende kunstenaars, als Marianne van den Heuvel, Saskia Koning en Feico Hajonides. Ze werkt en geeft beeldhouw- en schrijflessen in haar atelier in Deventer. Vanaf 2016 doet zij biografisch werk in de vorm van levensgesprekken en schrijfreizen. Als schrijfcoach begeleidt zij deelnemers in het schrijven van levensverhalen met behulp van een autobiografische schrijfmethode.

Scheppingsverhalen en mensenverhalen, met name over de kracht van kinderen en vrouwen is een terugkerend thema in haar werk. Ze heeft onder meer het beeld voor de Internationale Kindervredesprijs ontworpen. Het beeldje, de Nkosi, is vernoemd naar de eerste winnaar van de prijs, Nkosi Johnson. Momenteel werkt ze aan een langlopend projectover vrouwenverhalen wereldwijd (the Peanutbutterlady).

Boeken

In 2014 schreef zij tien persoonlijke portretten van Kindervredesprijswinnaars voor KidsRights, ter gelegenheid van de tiende uitreiking in november van dat jaar. Het boek is een gezamenlijke uitgave van KidsRight en het CPNB ( Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Inmiddels werkt zij aan een update van het boek.

In hetzelfde jaar werkte ze mee aan het boek “Kinderen die de wereld hebben veranderd” van Peter de Ruiter, onder redactie van Els Kloek en Floris van Straaten. Is verschenen op 20 november 2014.

PocketDEF3D_231

In 2018 verscheen het boek Facet 6, een studieboek over levensbeschouwing voor de middelbare scholen in België. Uitgeverij Pelckmans. Inge Ikink verleende haar medewerking aan een hoofdstuk in dit boek met het werk ‘het Scheppingsverhaal’. De zeven panelen worden in dit boek als uitgangspunt genomen voor gesprekken en opdrachten in de klas.
https://www.pelckmans.be/facet-6-leerwerkboek-inclusief-pelckmans-portaal.html

Sinds 2020 maakt Inge deel uit van de Publiciteitsgroep van het Instituut voor Biografiek in Driebergen. Samen met biografisch coach Maartje Oosterhof is zij redacteur van publicaties op biografisch gebied. In 2021 verscheen de uitgave “Leren van je leven, een introductie in de biografiek”. Momenteel wordt gewerkt aan een tweede uitgave over het werken met drieluiken. https://biografiek.nl

Kunstzinnige en educatieve projecten voor bedrijfsleven en scholen

Politie Zuid-Oost Brabant, ism Feico Hajonides
Gemeente Deventer, afdeling communicatie
Maatschappelijk werk Apeldoorn
Meinders Tandtechniek ism Peter-Frans de Graaf
Matroeschka, Etty Hillesum Centrum
Zorginstelling Zozijn, personeel
Diverse kunstprojecten op scholen, o.a. in opdracht van Edu-Art
Diverse kunstprojecten op basisscholen in opdracht van Edu-Art Arnhem in 2004-2005, scholieren ontwerpen een monument voor een goed doel;
Kunstproject Basisschool St. Martinus 2010. Schaakstukken uit gasbeton;
Kunst in de Wijk: diverse projecten en kinderfeesten rond kunst in de wijk, in buurthuis en scholen, Deventer 1999-2012.

3V3A

Samen met twee andere beeldend kunstenaars in Deventer, teken-en schilderdocent Judith Veldhoen en edelsmid Jeannette Knigge vormt Inge het kunstcollectief 3V3A (3 Vrouwen 3 Ambachten).
Gezamenlijk hebben zij de cursus Driedubbelportret verzorgd, een spannende kunstestafette van 15 avonden in drie ateliers in het historische hart van Deventer. deelnemers konden hun talenten ontdekken en zich laten verrassen in drie disciplines. Na afloop waren zij een bijzondere ervaring en drie eigenzinnige kunstwerken rijker. Deventer 2013-2015.

In de pers

De Stentor: Biografisch beeldhouwen 2012
De Stentor: artikel over de Kindervredesprijs 2012
De Stentor: Een echte Moore in Deventer 2013
Tijdschrift: Beeldende Kunst portret 2012
De Persdienst: Boek Ik Verander, okt. 2014

MENU